Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


fredag 18 juni 2010

Sörmlandsgrip

Min andra flöjel på huset i Trosa var en Sörmlandsgrip, den första var en kattunge som jag tidigare berätta om i ett inlägg. I samband med att jag byggde ut garaget med en del i vinkel, som sedan kom att bli en smedja, gjorde jag en plåthuv där taknocken möttes. På den monterade jag en Sörmlandgrip.Denna modell av Sörmlandgripen har gjort i ytterligare ett antal som beställningar.Roland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar