Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


onsdag 2 juni 2010

När blir en vindflöjel av koppar grön?

Jag tänkte berätta om en gammal vindflöjel som nu har den gröna ädelärgens patina. Denna vindflöjel sitter på en carport på Eskilsminne i Helsingborg. Det är inte den ursprungliga placeringen och sedan någon gång på 70-talet, när den hämtades upp från källaren, har den en inte helt tidsenlig ”stång” av rostfritt stål. Flöjeln kan inte snurra och är i dag mest en prydnad på carporten. I all sin enkelhet tycker jag den är ganska trevlig.Flöjeln tillverkades någon gång runt 1920 till en liten stuga på Eskilsminne, som då mest var ett koloniområde före bebyggelsen med egna hem.

Koppar som utsätts för väder och vind korroderar. En vindflöjel blir först svart av koppar(II)sulfid. Detta tar tre till fyra månader. Grön ärg bildas sedan genom att sulfiden oxideras vidare till koppar(II)hydroxidsulfat, Cu4(OH)6SO4. Tillsammans med sulfatet finns ofta också koppar(II)hydroxidkarbonat, Cu2CO3(OH)2. I områden nära kuster med saltvatten kan ärgen innehålla stora mängder koppar(II)hydroxidklorid, Cu2Cl(OH)3. Jag har studerat byggnader med koppartak och när dessa byggts och då kommit fram till att det tar minst 40 år för att den gröna ärgen ska bildas.

Och här är NE förklaringen av vad ärg är för något

ärg, gröna, giftiga korrosionsprodukter på koppar eller kopparhaltiga legeringar. Ärg bildad under mångårig exponering kallas ofta grön patina och kan ge visst skydd mot fortsatt korrosion. Ädelärg (aerugo nobilis) benämns en jämn, tunn ärgbeläggning, ofta med emaljaktig glans.

Roland

1 kommentar:

  1. Anneli Svending4 juni 2010 09:20

    Hejsan
    Tua mailade över din blogg och tänk att det finns så mycket intressant om vindflöjlar! Roligt att du har hittat fina vindflöjlar i Oskarshamn, vilket är min gamla hemstad. Jättetrevlig blogg!
    mvh Anneli

    SvaraRadera