Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


lördag 5 juni 2010

Den röde hanen

Tuppens tendens att gala i gryningen har gjort den till symbol för ljuset och elden, eftersom galandet ansågs jaga bort de mörka och onda makterna, och för uppståndelse eftersom dagen gryr och solen åter går upp. Dess vilja att försvara och beskydda sin flock hönor har gjort den till vaksamhetens och stridens företrädare. Som de flesta andra domesticerade handjuren är den en symbol för manlighet.

Den röde hanen är en omskrivning för eldsvåda. Förr i tiden trodde man också att bara genom att säga ordet eld, så skulle elden komma farande och bränna upp hus och hem. Man undvek att använda ord som kunde innebära olycka. För att lura elden mimade man orden eller hittade på nya namn. Elden kallade man ”den röda hanen”.

I den nordiska mytologin berättas om att på Ragnaröks morgon kommer tuppen Gullenkamme att gala för första och sista gången från sin upphöjda plats på Valhalls tak, så att kämparna i salen nedanför väcks ur sin sömn.

På Avla brandstation, mellan Björnlunda och Åkers Styckebruk i Sörmland finns denna vackra tupp.


Och vilken brandstation



Roland

1 kommentar:

  1. Jaha... nu har jag lärt mig något nytt igen! Hade ingen aningen om kopplingen mellan tuppar och eld eller att man kallade elden för den röde hanen. Spännande!

    SvaraRadera