Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


torsdag 8 juli 2010

Semester

Varmt och fint väder är det och det känns inte riktigt ok att vara innomhus i verkstan. En leverans har det dock blivit under semestern. Fick en förfrågan från en intresserad i Nybro, som tyckte mina flöjlar håller hög klass. Det blev en Mårbacka, men uten Mårbacka, om man säger så, dvs den flöjlen som nu sitter på huset där jag bor. Från början hade vi ingen gatuadress, huset hette Mårbacka i Hjältevadshus katalog och det var vår adress till för något år sedan.Jag kunde leverera flöjeln i Helsingborg, då vi var i Skåne veckan efter midsommar, och beställaren blev helt nöjd.När jag nu var i Helsingborg tänkte jag passa på att titta till Bäckahästen, om se om någon var på tomten. Tänkte fråga vad gården heter, har frågar runt och försökt leta upp gårdsnamnet, men inte lyckats. Och vad upptäcker jag, jo flöjeln är borta, den finns inte längre på husgaveln. Hoppas nu bara att de som tagit ned flöjlen vet vilken raritet det är och att den förvaras på säkert ställe.

Roland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar