Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


söndag 13 juli 2014

Första semesterveckan

Första semesterveckan, v26, och sommarvädret var inte det bästa, så det var inte svårt att vara i verkstan. Hade några beställningar att ta tag i.

Den första till en arbetskamrat som nu slutat på jobbet. Hon hade gått och tittat på mina flöjlar under vårutställningen vi hade och valet föll på en Bäckahäst, passande till en hästtjej.
(Det finns ett tidigare inlägg om Bäckahästen under folkloristik)


 
Min svåger och svägerska i Skåne beställde en flöjel att ge som bröllopsgåva, till Mårten och Anna som ska gifta sig i augusti. Eftersom det ska vara en present fick jag även göra en låda. Det var ju också nödvändigt eftersom flöjeln skulle skickas med bussgods. 

              
Ett litet sammanträffande är att när flöjeln sätts upp på deras hus är denna flöjel nu är den femte inom någon mils radie på Bjärehalvön.I Stockholms skärgård kommer nu ytterligare en av mina flöjlar att sättas upp. Nyckelordet denna gång var ”kullagrad vindflöjel” och Googles sökmotor pekade på min blogg. Den gamla flöjeln hade rostat upp och nu sökte man efter något beständigt. Önskemål om motiv var en havsörn och såhär blev det färdiga resultatet.


               Om jag själv får säga så tycker jag denna flöjel blev väldigt vacker.
Roland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar