Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


fredag 18 juli 2014

Ett kul uppdrag

På försommaren fick jag ett mejl från Australien och det blev början till en trevlig mejlväxling. Mejlet var på svenska och kvinnan som skrev berättade att hon sökt efter någon som tillverkade vindflöjlar och att hon ville ha en flöjel till sin stuga vid Pittwater, en bit norr om Sydney.


Jag gillar att det finns en personlig relation och gärna en historia eller en koppling till de som har en flöjel på sitt hus, och nu fick jag en historia berättad.
Kvinnan berättade att hennes fars morfar hade varit sjökapten och han hade emigrerat från Sverige 1896. Han hade köpt en skuta som var byggd i Balmoral, Sydney, och som han seglade till Adelaide innan han skulle segla på Stilla Havet. Olyckligtvis fattade skutan eld och brann upp innan resan började.
Båten likande den tvåmastade skutan jag tidigare gjort. I ett senare mejl fick jag denna bild från ett foto på skutan från förr.
 
  
 
I mejlet berättade kvinna att hon och hennes man skulle resa i Sverige under juli.
Det är klart att jag skulle göra en flöjel och vi kunde bestämma att de kunde komma förbi och hämta upp flöjeln.
Såhär blev resultatet av fotot på Four Vinds
 
 
 
Så i kväll kom Barbara och hennes man för att hämta flöjeln. Vi kunde bjuda på en middag och hade en trevlig kväll då vi kunde bekanta oss lite mer. Det var riktigt trevligt och det känns som vi fått nya vänner.
Här står nu Barbara med flöjeln i sitt emballage för resan hem till Sydney.




 
Roland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar