Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


söndag 23 januari 2011

Vindflöjlar i Tallinn



I centrala Tallinn ligger Gamla staden som byggdes så tidigt som på 1100-talet. Gamla staden är häpnadsväckande välbevarat och är idag med på UNESCOs världsarvslista. En ringmur ligger runt Gamla staden, och det finns ett slott från medeltiden som byggdes om och förnyades under Johan IIIs tid.
Det unika med Tallinns Gamla Stad är att den lyckats behålla och bevara sin medeltida karaktär, till skillnad från de flesta huvudstäder i Europa.

De kraftfulla försvarsanläggningarna har lyckats rädda Tallinn undan förstörelse I de många krig som härjat området. Staden är en stenstad, vilket gjort att den inte brunnit som många städer byggda i trä. Tallinn har dessutom sluppit det öde som drabbat så många andra gamla städer - den har inte rivits eller moderniserats.

Jag och sambo var i Tallinn i förra veckan, vi gjorde en utflykt och hade en dag till att vandra runt i Gamla Staden. Det är ju inte precis högsäsong för turism och vädret kunde ha varit bättre. Besöket gav i alla fall mersmak.

Som vanligt ”ser jag upp” och det blev en hel del bra kort på vackra vindflöjlar.

Medelpunkten i Gamla Staden är Rådhuset, som i sin nuvarande form härrör från 1404. Stadens symbol, vindflöjeln Gamle Tomas vakar över torget.



På rådhusets södra gavel sitter denna pampiga förgyllda vindflöjel, ett riktigt mästerarbete.



På nästan varje gavel sitter det en vacker flöjel.


Det som jag tycker är intressant är att jag hittade flera flöjlar som verkar vara nytillverkade, att döma av årtalen. Här är en som har årtalet 2006, lika pampig som den från 1779 och den från 1876.


Alla flöjlarna från Tallinn finns i galleriet

Roland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar