Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


onsdag 6 oktober 2010

Höststormar

Till min svåger gjorde jag en flöjel i present när han fyllde 40 år. Han är lantbrukare på Bjärehalvön i Skåne och vad kunde passa bättre än en Ferguson "grålle" med en enskärig plog. Det var en av de tidiga flöjlarna med den enkla lagringen och efter några år hade den slutat att snurra i vinden.


Där min svåger och syster bor är det ganska öppet och det blåser ofta från havet. Flöjeln hade fått en bra placering på ett högt uthus så att man kan se flöjeln från boningshuset, så placerades ofta flöjlarna i gamla tider. Man skulle inne från boningshuset och på morgonen se om det var blåst och var vinden kom från.

Morgonen efter att stormen Gudrun dragit fram över Skåne var flöjeln borta. Svågern hittade så småningom fjölen en bit bort på åkern. Efter att vi träffats till julen senare det året fick jag ta hem flöjen och göra en renovering, det blev den första lagringen med kullager.



Flöjeln lämnades tillbaka till svågern, men när vi träffades nästa sommar så hade den ännu inte kommit på plats. Svågern är ganska höjdrädd och han hade engagerat en kusin första gången den sattes upp. Även nästa gång vi var på besök saknades flöjeln på uthuset.

Året därpå hade vi planerat en vecka i Skåne under semestern och nu började det bli lite jobbigt för svågern. Några veckor före vårt besök kunde dock systern skicka kort med sin man i höjden på en lånad lift i färd med att få flöjeln på plats.

Roland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar