Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


måndag 24 maj 2010

Min första vindflöjel

Den första vindflöjeln jag tillverkade var till huset i Trosa. Det blev en kattunge och den sattes upp på garaget som låg ute vid gatan. Modellen hittade jag i en av dotterns målarböcker.

Kattungen satt uppe i några år och byttes sedan ut mot en sörmlandsgrip, och om det berättar jag i ett senare inlägg.

Denna modell med kattungen har jag nu tillverkat i ett antal till kattmänniskor och till deras hus.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar