Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


torsdag 20 maj 2010

Konst och hantverksutställning på jobbet

Jag tog för några veckor sedan initiativ till ett vernisage på jobbet. I vår reception finns plats för en liten utställning och efter att ha bjudit in till detta blev det till slut några som ville ställa ut. Det finns konst, foto, hantverk i form av tapetsering, scrapbooking, handarbete och så några vindflöjlar som jag gjort.

Utställningen har blivit uppskattad. För egen del har det betytt några beställningar.

3 kommentarer:

 1. Ja, TACK för initiativet Roland! Utställningen blev toppenbra :)

  SvaraRadera
 2. Per-Olof Widheden2 juni 2010 11:40

  Hej,
  måste ju kolla din blogg.
  Jag kom på att det finns en flöjel till liknade Sörala, men utan hål. Annars är formen samma. Den finns i Heggen i Norge och är daterad till 1000 - 1050.
  Jag har bild någonstans i biblioteket om du är intresserad.
  Jag skall börja med en beställd tjurflöjel till en bonde, som fyller 50 på sensommaren.

  Po

  SvaraRadera
 3. Heggenflöjeln har jag inte hittat någon bild på, men väderflöjeln från Källunge kyrka, som är samtida finns bild på i Fornvännen 78. Denna flöjel är också utan hål, men lejonets svans är hel på denna flöjel.

  Roland

  SvaraRadera