Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


torsdag 27 maj 2010

Gislöfs Smidesmuseum

Gislöfs smidesmuseum är värt ett besök, om man är i södra delen av Skåne och i närheten av Simrishamn. Smide i alla tider och former visas i utställningarna. Jag är ju intresserad av allt smide, inte enbart vindflöjlar. Jag brukar säga att jag ska bli smed när jag blir stor. Jag har ju faktiskt en smedja, som sedan jag flyttade från Lagnöviken tyvärr är nedpackad. Hoppas att någon gång kunna plocka fram städ och ässja och mina smidesverktyg.

Jag presentades vid ett tillfälle med förstaupplagan av Vindflöjlar, en Modellbok, utgiven av Gislövs smidesmuseum i anslutning till en utställning 1977, en riktig raritet. Detta är vad jag vet den enda boken om vindflöjlar. Boken ger en del fakta om vindflöjlar, lite tips om tillverkning och en del exempel på vindflöjlar på typiska byggnader såsom kvarnar, hus i by och på större gårdar samt på kyrkor. Till boken hör också ett 40-tal blad med vindflöjlar från hela landet. Det är från dessa blad jag plockat ihop min banner med flöjlar överst på min sida. Bland dessa finns också min favorit som jag ska berätta lite mer om i ett senare inlägg.


Vid vår sommarresa till Skåne 2005 passade vi på att leta upp museet, och jag kan säga att det tog en god stund att gå igenom hela museet. Turligt nog kunde jag också prata en stund med smeden som höll på i smedjan, som finns i anslutning till museet.

Riktigt gamla vindflöjlar



Det finns en länk till museet längst ned på sidan.

Roland

2 kommentarer:

  1. Vilka fina gamla vinflöjlar! Tänk så mycket det finns att lära sig om saker man inte hade en aning om. Men finns det verkligen bara en enda bok om vinflöjlar? Känns som ett bra uppslag för dig... att skriva ytterligare en bok i ämnet alltså :)

    Tycker absolut att du ska satsa på att bli smed när du blir stor Roland. Du har ju både talang, känsla och kunskap... so go for it!

    SvaraRadera
  2. ....jahaja, då ska vi se. Jag gör ett nytt försök att lyckönska dig med din blogg!

    Jag har lite andra funderingar också, men jag mailar....så kan andra läsare få bli lite nyfikna...

    På återseende Roland!

    SvaraRadera