Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


söndag 16 december 2018

Vindflöjlar 2018

Så var det dags att uppdatera bloggen med årets vindflöjlar.

Den första under året var en 40-års present och sitter nu på ett garage i Sundsvall


Här är en Sörmlandsgrip till ett hus på Selaön i Mälaren. Den här har jag nu gjort ett antal av och som sitter på olika ställen i Sörmland.



Två vindflöjlar i aluminium till ett nybyggt hus i Stockholms skärgård. Aluminium är också ett lämpligt material till en vindflöjel, det är ju som koppar och mässing också underhållsfritt. Det blir en del tillverkning av övergången med lagringen och med knopparna, vilket tar lite längre tid. 
                                                                   
 


Här sitter flöjeln på sin plats.

Jag har tidigare gjort denna flöjel med havsörnen, vilken också sitter på ett hus i Stockholms skärgård.


Årets sista flöjel är till ett gammalt lusthus från början av förra seklet. Lusthuset stod vid ett soldathem i Linköping där nu sjukhuset finns, därav motivet med de tre kronorna, som visade att huset tillhörde kronan. Lusthuset köptes för en krona när det skulle rivas och flyttades till ett sommarhus utanför Linköping. Det saknades en del av topputsmyckningen som gått sönder. Nu ser det mer helt ut


Här en bild från lusthusets ursprungliga placering vid soldathemmet i Linköping.


Fick några bilder på hur det nu ser ut. Det uppskattar jag, att få se hur flöjlarna pryder sin plats.



 Roland


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar