Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


måndag 25 oktober 2010

Bröllopspresent

Systerdotter Emma gifte sig med sin Mattias förra helgen i Skåne och vad kunde vara bättre att uppvakta brudparet med än en vindflöjel att sätta på sitt hus.


Till några av flöjlarna som varit presenter vid speciella tillfällen har jag gjort en enkel låda av luanplywood. Med gångjärn och lås av mässing samt lite mahognybets, så blir presentasken lite utöver det vanliga.


Jag tycket motivet ska ge en vink om intresse eller på annat sätt anknyta till dem som bor i huset. Emma är tokig i att rida och har egen häst. Mattias är bonde och på gården finns bara Massey Fergusson traktorer. Fast jag är osäker på om det finns någon veterangrålle.



Roland

1 kommentar:

  1. Jättekul att se vad de fick i present. Superfin vindflöjel Roland! Du är så duktig, men det vet du ju redan att jag tycker ;)

    Tack för kommentaren i min blogg :)

    SvaraRadera