Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


lördag 15 november 2014

Fler drakhuvud

Här har jag nu gjort ytterligare en flöjel med ett drakhuvud. Förlagan finns på St Laurenti kyrka i Söderköping, som har minst tre olika varianter på temat drakhuvud. Jag fascinerades av utsmycknaden på toppen. Denna är inte rörlig utan fast i stången och det blev en liten utmaning att lagra drakhuvudet och göra övergången tät. Det krävdes också en investering i en liten rundvals, så jag kunde göra en perfekt ring, som jag sedan delade i fyra delar till konstruktionen.





















Här är en reprisbild på det andra drakhuvudet från Söderköping.
 
 
 
 
 
 
 







Roland

fredag 18 juli 2014

Ett kul uppdrag

På försommaren fick jag ett mejl från Australien och det blev början till en trevlig mejlväxling. Mejlet var på svenska och kvinnan som skrev berättade att hon sökt efter någon som tillverkade vindflöjlar och att hon ville ha en flöjel till sin stuga vid Pittwater, en bit norr om Sydney.


Jag gillar att det finns en personlig relation och gärna en historia eller en koppling till de som har en flöjel på sitt hus, och nu fick jag en historia berättad.
Kvinnan berättade att hennes fars morfar hade varit sjökapten och han hade emigrerat från Sverige 1896. Han hade köpt en skuta som var byggd i Balmoral, Sydney, och som han seglade till Adelaide innan han skulle segla på Stilla Havet. Olyckligtvis fattade skutan eld och brann upp innan resan började.
Båten likande den tvåmastade skutan jag tidigare gjort. I ett senare mejl fick jag denna bild från ett foto på skutan från förr.
 
  
 
I mejlet berättade kvinna att hon och hennes man skulle resa i Sverige under juli.
Det är klart att jag skulle göra en flöjel och vi kunde bestämma att de kunde komma förbi och hämta upp flöjeln.
Såhär blev resultatet av fotot på Four Vinds
 
 
 
Så i kväll kom Barbara och hennes man för att hämta flöjeln. Vi kunde bjuda på en middag och hade en trevlig kväll då vi kunde bekanta oss lite mer. Det var riktigt trevligt och det känns som vi fått nya vänner.
Här står nu Barbara med flöjeln i sitt emballage för resan hem till Sydney.




 
Roland

söndag 13 juli 2014

Första semesterveckan

Första semesterveckan, v26, och sommarvädret var inte det bästa, så det var inte svårt att vara i verkstan. Hade några beställningar att ta tag i.

Den första till en arbetskamrat som nu slutat på jobbet. Hon hade gått och tittat på mina flöjlar under vårutställningen vi hade och valet föll på en Bäckahäst, passande till en hästtjej.
(Det finns ett tidigare inlägg om Bäckahästen under folkloristik)


 
Min svåger och svägerska i Skåne beställde en flöjel att ge som bröllopsgåva, till Mårten och Anna som ska gifta sig i augusti. Eftersom det ska vara en present fick jag även göra en låda. Det var ju också nödvändigt eftersom flöjeln skulle skickas med bussgods. 

              
Ett litet sammanträffande är att när flöjeln sätts upp på deras hus är denna flöjel nu är den femte inom någon mils radie på Bjärehalvön.



I Stockholms skärgård kommer nu ytterligare en av mina flöjlar att sättas upp. Nyckelordet denna gång var ”kullagrad vindflöjel” och Googles sökmotor pekade på min blogg. Den gamla flöjeln hade rostat upp och nu sökte man efter något beständigt. Önskemål om motiv var en havsörn och såhär blev det färdiga resultatet.


               Om jag själv får säga så tycker jag denna flöjel blev väldigt vacker.
Roland

onsdag 11 juni 2014

Dags att återvända till min blogg

Verksamheten har gjort en paus under en tid. Sedan senaste inlägget har det bara blivit två flöjlar gjorda.

Den första var på temat med personligt motiv. Pippi och polisen. Det var en tjej som beskrev sig lite som Pippi Långstrump och som också var gift med en polis. Såhär blev det färdiga resultatet, vilket uppskattades.

 
Den andra flöjeln har tagit lite längre tid att få till. Motivet skulle vara en kopia av drakhuvudet från St Laurenti kyrka i Söderköping. Ett motiv och en flöjel som finns i tidigare inlägg.

Till flöjeln går det åt fem runda kulor av mässing. I flöjeln som jag gjorde till Rindö utgick jag från en sk kullampa i mässing. Har man tur kan man få dessa till rimligt bud på Tradera, men vanligtvis brukar de rusa upp i pris då de är eftertraktade, och jag är ju bara ute efter mässingskulorna.

Men efter en stund på nätet och några mejl med Mr Keir, Shiny Balls Ltd, i Kina kunde jag beställa 50 st ihåliga mässingskulor av lämplig dimension.


 
Detta med material till flöjlarna börjar bli lite svårt att få tag i. Det är inte helt enkelt att köpa mässing eller koppar, förutom kopparrör, i minde poster. Det jag tidigare skrivet om material gäller inte i dag. Priset på koppar och mässing har också stigit kraftigt under de senaste åren.

Jag utnyttjar Tradera väldigt mycket, är ofta inne och tittar på verktyg och övrigt. Här kan man köpa material i mindre poster för rimliga belopp. I fjor budade jag på mässingsplåt 1 mm och gick segrande ur auktionen, så nu har jag lager att ta av.

Såhär blev kopian av drakhuvudet från St Laurenti.


 
Flöjeln kommer att pryda detta vackra hus i Fiskebäckskil















Roland