Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


onsdag 31 augusti 2011

Sommarens vindflöjlar

Fotogallerierna är nu uppdaterat med de intressanta flöjlar som jag fotograferat under sommaren, några från mina hemtrakter i Skåne och några från besöket hos dotter och svärson i Sundsvall. Galleriet innehåller nu de flesta typer av flöjlar man kan se ”på slott och koja”.

Om man klickar på Veiw får man upp applikationen och kan då få en översikt samt att man kan gå till intressant flöjel och få upp den i större visning. Man behöver alltså inte titta igenom hela galleriet i den rullande visningen!


Tre nya flöjlar har det blivit under sommaren.
En till syster och svåger på Bjärehalvön. De byggde ett nytt lagerhus på gården i fjor och det kunde prydas med en lite större flöjel.



En beställning över nätet av min bi-flöjel. En lämplig 70-års present till en biodlare i sydöstra Småland. Fick ett tack från beställaren med en hälsning ”att mottagaren blev mycket överraskad och glad över den fina bi-flöjeln. "Klockrent" och "det kunde inte ha blivit bättre" var hans omtumlade ord”.



En beställning av bekanta, också en present att sätta på huset de bor i. Ett drakhuvud efter flöjeln som sitter på hembygdsgården vid Danmarks kyrka strax öster om Uppsala.




Roland