Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


söndag 20 mars 2011

Vindflöjlar av trä

Nu när vårsolen lyser och man ser fram mot att så småningom börja ställa i ordning efter vintern tänkte jag göra ett inlägg om vindflöjlar som är gjorda av trä. De är väl kanske inte vindflöjlar i den bemärkelsen att de visar vindens riktning utan de är mer gjorda för att röra sig i vinden.

Det finns ett flertal olika varianter och här är två riktiga klassiker.

Den första är paret vid slipstenen. Denna hittade jag på nätet
och är gjord av




En annan riktig klassiker, som man inte ser så ofta, är polisen som står och vevar med armarna i vinden.


Denna knåpade jag ihop en helg då det var dåligt väder.

Roland