Vindflöjlar och tornspiror


Statussymboler och meteorologiska instrument

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden. Från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler. Men även långt in i senare tid kan de berätta något om byggnadens status. En tornspira berättar en hel del om byggnadens status. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

De vanligaste formerna av dekor har varit drakhuvuden och andra djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på flöjlarna. Det är oftast genombrutna arbetet är utfört i smide. Dekorativa motiv i form av tuppar har som vindflöjlar satts upp på kyrkor som symbol för vaksamhet och det kristna budskapet.

En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.


fredag 30 juli 2010

Min favoritflöjel

I modellboken från Gislöfs smidesmuseum finns en flöjel från Rörums Socken, Skåne. Knäbäckshusen. Märkt AK 1834. Den finns i mitten av min banner, som den är visad i modellboken. Jag tycker denna flöjel är vacker och har fina proportioner.

Denna flöjel är den första jag gjorde. Den var med på en marknad och en utställning och köptes sedan av en god vän som i sin tur gav bort den som en present. Flöjen sitter nu på en gård i Ekarp i Skåne.



Den andra av denna modell gjorde jag som en flöjel med årtal och den sitter på ett hus i Trosa.



För några år sedan fick jag en förfrågan om en flöjel från en arbetskamrat. Det skulle bli en julklapp. Kunde jag göra en flöjel med en fem-öring. Flöjeln skulle sitta på ett garage vid en sommarstuga på Femöre i Oxelösund. Jag tog då fram min favorit och en gammal femöring från 1947. Och så här blev resultatet.



I våras bad min syster, som bor på Bjärehalvön, om en flöjel. Goda vänner och grannar har byggt ett nytt hus och syster ville presenta med en flöjel när det blir fest för nya huset. Jag föreslog favoriten med initialerna K o J (Kurt o Jeanette) och 2010. Såhär blev denna flöjel.



Det finns en bild på denna modell av flöjel i Galleriet, en bild från Båstad, en lätt rostig flöjel i järn, också med initialer och årtal. En väldigt vacker bild som jag har en förstoring av på jobbet att vila ögonen på.

Roland

lördag 17 juli 2010

Hudiksvall

I veckan som gick blev det en lite kort tur till Hudiksvall. Målet var i första hand Hälsinglands museum och utställningen med Söderalaflöjeln. Den har jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Tyvärr var det inte originalet som nu var utställt, denna hade varit på museet fram till den 19e juni. Kopian som nu visades var mycket välgjord och som jag tidigare sagt ger den inspiration till en egen flöjel efter förebilden.



På vår lilla kulturresa besökte vi både kyrkor och bruk, en och annan loppis hann vi också med. Och naturligtvis hittade jag en hel del trevliga vindflöjlar att fotografera, de kommer upp i galleriet.

Måste visa en bild på Kuggöranas kapell från 1772, ute på Hornslandet. Ett litet fiskeläge längst ut i havsbandet, väl värt att besöka. Det är också en väderstation och nu kommer bilden av kapellet att dyka upp när sjörapporten nämner Kuggörarna.



Roland

torsdag 8 juli 2010

Semester

Varmt och fint väder är det och det känns inte riktigt ok att vara innomhus i verkstan. En leverans har det dock blivit under semestern. Fick en förfrågan från en intresserad i Nybro, som tyckte mina flöjlar håller hög klass. Det blev en Mårbacka, men uten Mårbacka, om man säger så, dvs den flöjlen som nu sitter på huset där jag bor. Från början hade vi ingen gatuadress, huset hette Mårbacka i Hjältevadshus katalog och det var vår adress till för något år sedan.



Jag kunde leverera flöjeln i Helsingborg, då vi var i Skåne veckan efter midsommar, och beställaren blev helt nöjd.



När jag nu var i Helsingborg tänkte jag passa på att titta till Bäckahästen, om se om någon var på tomten. Tänkte fråga vad gården heter, har frågar runt och försökt leta upp gårdsnamnet, men inte lyckats. Och vad upptäcker jag, jo flöjeln är borta, den finns inte längre på husgaveln. Hoppas nu bara att de som tagit ned flöjlen vet vilken raritet det är och att den förvaras på säkert ställe.

Roland